Omlouváme se, z časových důvodů nyní nepřijímáme žádné objednávky.

Recept

Recept, který používám já:

  • 350 g hladké mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 20 – 30 g tuku
  • 2 celá vejce
  • 1/2 čajové lžicky sody bikarbony
  • 1 lžička mletého koření (směs)
  • 3 lžíce medu
  • vejce na potírání

Obecný postup zadělávání perníkového těsta:

Cukr a vejce utřeme, přidáme rozehřátý tuk a med s kořením, polovinu mouky a sodu a dobře promícháme. Pak přidáme zbytek mouky, vpracujeme ji a dopracujeme na hodně pomoučeném vále. Vpracujeme ještě tolik mouky, až je těsto vláčné, nelepivé, ale ne příliš tuhé.

Těsto pak necháme nejméně 24 hodin v chladu zabalené v mikrotenu odpočinout. Z těsta vyvalujeme 3 – 5 mm silnou placku, vykrajujeme tvary a na pomaštěném plechu nebo na pečícím papíře upečeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vejcem potíráme před pečením i po vyndání z trouby, ještě horké, aby byly perníčky pěkně lesklé.

Chceme-li si vyrobit dekorační perníčky zabarvené do červena, můžeme do vajíčka na potírání přidat pár kapek červeného potravinářského barviva. Také pro větší tmavost perníčků přidávám do vajíčka kulér.

Do vychladnutí je třeba perníky nechat ležet na rovné ploše, jinak se nám prohnou. I vychladlé je lepší skladovat v malé vrstvě. Hotové zabalené perníčky je nejlepší skladovat postavené na hraně srovnané jeden vedle druhého.

Bílková poleva na zdobení:

  • 1 bílek
  • 140 – 150 g cukru moučky
  • 1 čajová lžička solamylu (nemusí být, vyzkoušejte)
  • 1 lžička citronové šťávy (přecedit přes sítko)

Postup:

Moučkový cukr 3x prosijeme na jemném sítu. Ve smaltované misce vařečkou vše třeme 12 – 15 min až je poleva krásně bílá a neroztéká se. S příliš tuhou polevou se špatně pracuje, příliš řídká se roztéká. Každý musí přijít na technologii, která mu vyhovuje. Zdobíme malým sáčkem.