Omlouváme se, z časových důvodů nyní nepřijímáme žádné objednávky.

Perníčkové vonění

Jste připraveni? Máte tu správnou perníčkovou náladu? Tak si uvařte dobrý čaj a pusťte koledy a můžete se pustit do práce.

Připravte si vše potřebné, aby jste potom při práci nic nemuseli hledat. Plechy pokryjte papírem na pečení, připravte si vykrajovačky, případně ostrý nožík a šablonky. Vykrajovat perníčky nožíkem podle šablon je ale hrozně pracné. Pokud si včas vymyslíte nějaké tvary, které nejsou běžně k dostání, napište si výrobci – pan Jánský, ochotně vám je vyrobí podle nákresu a pošle.

Do hrnečku si připravte hmotu na potírání. 1 celé vejce, 1 lžíce tmavého kuléru a asi čajová lžička vody. Dobře promíchejte. Perníčky potírejte štětečkem, který jste si k tomuto účelu pořídili. Mašlovačka zanechává na pečivu nepěkné viditelné tahy.

A můžete začít pracovat s těstem. Těsto vyjměte z chladu, rozdělte na 4 díly a každý díl před rozválením v rukách znovu propracujte, aby se dostaly ven vzduchové bublinky a při pečení se netvořily puchýřky. Na jemně pomoučeném vále vyválejte 3 – 4 mm silnou placku (perníčky nabudou) a vykrájené perníčky rovnejte na plechy s papírem. Mezi perníčky musí být „rozestupy“, aby se vám nespojily.

Před pečením perníčky potřete připravenou směsí až k okrajům, aby na nich nezůstala mouka po vykrajování. Pečte do zlatohnědé barvy při 180 °C asi 10 – 15 minut, musíte si vyzkoušet troubu. Příliš prudce pečené perníčky mají tmavší okraje. Upečené perníčky opět rychle potřete směsí na potírání, budou tak lesklé. Potom je přendejte z plechu na rovnou plochu (stůl), kde zůstanou až do vychladnutí.

A opět nám krásně voní celý byt. Do kuchyně nakukují ostatní členové rodiny (pokud se nezapojili aktivně do vaší tvůrčí práce) a pátrají, neleží-li někde nepovedený perníček. Neleží, všechny se povedly. Dejte jim ochutnat, dopijte si čaj a za nějaký den si můžete zase užívat s perníčky.