Omlouváme se, z časových důvodů nyní nepřijímáme žádné objednávky.

Perníčkové hnětení

Těsto na perníčky musíte hníst a zadělávat s láskou a chutí, aby se vám perníčky povedly. Nebude-li vás práce naplňovat radostí, výsledek není zaručen.

Nejprve si připravte všechny ingredience podle receptu, který jste se rozhodli vyzkoušet (je jich mnoho variant, ale příliš se neliší). Koření na perníčky melte vždy až před pečením, skladované mleté koření ztratí svou krásnou vůni. A to mletí koření, to je první velká krása při tvorbě perníčků. Hned vám zavoní celý byt a každý, kdo vejde do kuchyně, řekne: „Tady to voní!“.

Potom si v hrnečku nechte rozpusti tuk, do něj rozmíchejte vlahý tekutý med. Med by se neměl vařit, ztrácí prý tak své cenné látky (Ale med na perník tlačený do forem se naopak prý svařoval).

V míse vymíchejte všechny tekuté přísady s cukrem a s kořením (med, tuk, vajíčka, cukr, koření), v této fázi je možné přidat také kakao. Já kakao nepoužívám, ve starých receptech se také nepoužívalo. Ale je pravda, že na tmavších perníčkách hezky vynikne bílá poleva

Po rozmíchání přidejte do hmoty polovinu odvážené mouky, opět rozmíchejte a přidejte zbylou mouku se sodou. Těsto dobře promíchejte, v této fázi je stále lepkavé a příliš řídké.

Teď si na vál hustě nasypte asi 100 g další mouky a těsto do ní přeložte. Pracujte dále rukama a mouku vpravujte postupně do těsta. Tato fáze je další příjemnou částí hnětení. Těsto je heboučké a skoro sametové a pohladí vám při práci ruce. Cítíte to?

Vpracujte do těsta tolik mouky, aby nebylo příliš tuhé, ale aby se vlastní vahou jenom pomalinku rozlévalo do stran, když celý bochánek necháte chvilku v klidu. V této chvíli těsto zabalte do mikrotenu a dejte ho nejméně na 24 hodin spinkat do chladného prostředí. Můžete ho tak nechat i několik dní.

Můžete jít taky spinkat a zítra pokračujeme!